Artikelen over persoonlijk leiderschap
Wil jij aan de slag met persoonlijk leiderschap? Fijn! Ik hoop dat de onderwerpen je aanspreken en dat ik je echt op weg kan helpen om ze in de praktijk toe te passen.
Wil jij aan de slag met persoonlijk leiderschap? Fijn! Ik hoop dat de onderwerpen je aanspreken en dat ik je echt op weg kan helpen om ze in de praktijk toe te passen.
Persoonlijk leiderschap: Als leider moet je je bewust zijn van wie je bent, van je verantwoordelijkheden en die van anderen. Dit moet vanuit een “overwinnaarsmentaliteit” komen, die je in staat stelt om snel besluiten te nemen. Als je deze kenmerken leeft, is het noodzakelijk om doelen te stellen, hierover te communiceren vanuit integriteit om vervolgens daadkrachtig tot actie over te gaan.
Hoe ziet het er dan uit als je de eerste kenmerken gaat leven? Als voorbeeld neem ik je mee in mijn persoonlijke verhaal.
Toen ik erkende dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn bereikte resultaten, was dat niets meer of minder dan een verruimd bewustzijn. Omdat ik me bewust werd van mijn gedrag en de daarbij horende gevolgen, kon ik besluiten om leiding te nemen over mijn leven. Ik nam de volledige verantwoordelijkheid op me.
Ik zou vanaf dat moment krachtig zijn op elk gebied van mijn leven. Dat noem ik de ‘overwinnaarsmentaliteit’. Die hielp me om mijn slachtofferschap los te laten; het systeem niet meer de schuld geven van de ontstane situatie hielp daarbij. Vanuit die mentaliteit begon ik krachtige besluiten te nemen. Daaraan verbond ik integriteit. Zeggen wat je doet, doen wat je zegt. Om heel eerlijk te zijn was dit de grootste uitdaging. Ik had namelijk nog niet zo vaak gedaan wat ik zei als het op studies, vriendschappen of werk aankwam.
Toen ik met mezelf de afspraak maakte om integer te zijn, op mijn dieptepunt, veranderde alles. Ik verbond daden aan mijn woorden. Vanaf dat moment heb ik als eerste doel gesteld om iedere bonus (voor de projecten die ik tijdens de masterclass uitvoerde) binnen te slepen, omdat ik de beste wilde zijn. Niet voor anderen, maar voor mezelf. Om dat te bereiken heb ik daadkrachtig gehandeld in iedere situatie waarin ik normaliter uitstelgedrag vertoonde.
In de afgelopen jaren heb ik veel dingen ondernomen die ver buiten mijn comfortzone waren. Ik deed wat nodig was, ondanks mijn angst die me letterlijk ziek maakte. Net zolang totdat de angst minder en minder werd, terwijl de besluiten die ik nam steeds groter en groter werden. De resultaten die daaraan verbonden waren, lieten me zien dat ik met de goede dingen bezig was. Mijn bewustzijn ontwikkelde zich continu, net als mijn doelen en acties.
Als leider moet je je bewust zijn van wie je bent, van je verantwoordelijkheden en die van anderen.
Persoonlijk leiderschap gaat ook over resultaten bereiken. Dit begint met de juiste mindset. Je moet groot denken en daar de nodige actie aan koppelen om stap voor stap zichtbare resultaten te krijgen. De stappen moet je doelgericht zetten, van A naar B, keer op keer. Doen wat nodig is.
Als je doelgericht te werk gaat, moet je waken voor ongeduld. Je moet vanuit rust komen, zodat je niet opgebrand raakt. De factoren tijd en energie spelen hierin een grote rol. Het komt vervolgens aan op je doorzettingsvermogen. Opgeven is geen optie!
Het proces waar je in zit, vereist dat je in het hier-en- nu blijft en dus uit je hoofd. Besef dat je alleen dán in staat bent om te handelen, om het spel op het hoogste niveau te spelen zonder dat het ten koste gaat van andere belangrijke aspecten van je leven. Denk hierbij aan familie, vrienden en ontspanning. Ga voor het hoogst haalbare, vanuit balans.
Als je de gewenste resultaten wilt bereiken, moet je doelgericht te werk gaan. Je moet keer op keer de stappen zetten die nodig zijn.
Neem als voorbeeld leren autorijden: als je voor het eerst in de lesauto stapt, heb je al een aantal stappen gezet. Je komt namelijk niet vanzelf in die auto maar omdat je hebt besloten dat je je rijbewijs gaat halen. Vervolgens heb je je mindset erop ingesteld dat je dit gaat behalen in een bepaalde tijd. Je hebt contact opgenomen met de rijschool die jou het beste lijkt en hebt betaalafspraken gemaakt en een eerste les ingepland.
Tijdens de lessen heb je stap voor stap de juiste kennis en vaardigheden toegepast om uiteindelijk te kunnen afrijden. Daar is ook een theorie-examen voor nodig, anders kun je niet afrijden. Zonder studie kun je dat examen niet behalen. Dit kost tijd, energie en doorzettingsvermogen. Daarbij komt dat je het moet combineren met studie, werk, relaties en familie. Er is dus een balans nodig om je rijbewijs te behalen zonder dat het ten koste gaat van die andere belangrijke zaken.
Om dat te kunnen doen moet je op de juiste momenten in het hier-en-nu zijn. Als je dat niet bent tijdens je examen kun je niet afrijden. Je moet scherp en gefocust zijn op wat de examinator van je vraagt, en op het verkeer en je aangeleerde kennis en vaardigheden. Het hoogst haalbare is om in zo min mogelijk lessen te slagen voor je examen. Laat dat je doel zijn en ga ervoor.
Dit voorbeeld kun je vertalen naar ieder doel dat je wilt realiseren.
Je moet groot denken en daar de nodige actie aan koppelen om stap voor stap zichtbare resultaten te krijgen. De stappen moet je doelgericht zetten, van A naar B, keer op keer. Doen wat nodig is.
Persoonlijk leiderschap is ook het vergroten van je effectiviteit en de invloed die je op anderen uitoefent. We beginnen met het belang van flexibiliteit en een proactieve houding.
Daarna gaan we aan de slag met je observeringsvermogen, je energiemanagement en verwachtingenmanagement. Van daaruit ben je in staat om grenzen te stellen en je tijd te managen.
‘Leadership is not about titles, positions or flowcharts. It is about one life influencing another.’ – John C. Maxwell
Om het visueel te maken gebruik ik graag je werkplek als praktijkvoorbeeld. Ik weet uiteraard niet of je onderdeel bent van een kleine of grote organisatie, of een zakelijke of informele werksfeer. Ik werk het uit in een klein teamverband.
Je komt maandagmorgen op kantoor aan, je collega’s druppelen binnen en je bent onderweg naar een lekker bakje koffie. Bij de koffieautomaat tref je vier collega’s aan die met elkaar in gesprek zijn over hun weekend. Eigenlijk wilde je direct aan het werk gaan, maar je collega’s betrekken je direct bij het gesprek omdat ze benieuwd zijn naar jouw weekend.
Wat ze niet weten is dat je een flinke ruzie met je partner hebt gehad en dat je hoofd er niet naar staat om te praten over koetjes en kalfjes. Je besluit sociaal te doen en probeert er een beetje omheen te praten. Op dat moment komt je teamleider binnen. Er is een groot project bij gekomen met een strakke deadline; het overleg vindt plaats over tien minuten en iedereen moet erbij zijn.
Tijdens het overleg zijn alle collega’s aanwezig. De teamleider schetst de hoofdlijnen van het project en wil direct een concrete takenverdeling maken. De meeste collega’s hoor je al klagen: ze hebben het al druk en willen zo min mogelijk werk erbij hebben.
In deze situatie dien je flexibel te zijn en vanuit een proactieve houding te komen, mits dit haalbaar is in verhouding tot je andere werkzaamheden. Je besluit om de werkzaamheden die er al liggen even naar voren te schuiven om je teamleider en collega’s te ontlasten. Een groot deel van de taken neem je op je en maakt een strakke planning. Vervolgens constateer je dat het nét haalbaar is om het te combineren met je andere werkzaamheden.
Wat heb je geobserveerd? Het belang daarvan mag hier niet ontbreken. Je werkt al langer dan vandaag met dit team. Dus als je geobserveerd hebt, ken je grotendeels de houding, acties en karakters van je collega’s. Is het de eerste keer dat jij de meeste taken op je neemt? Is het de eerste keer dat het grootste gedeelte van je collega’s klaagt over werkdruk, dat er op het laatste moment prioriteit wordt gegeven aan een groot project waar niemand voor op wil draaien, en dat jij de meeste taken op je neemt? Zo niet, dan is er tussen jou en je collega’s een patroon ontstaan.
Je collega’s hebben het ‘zo druk’, maar ze hebben net wel uitgebreid de tijd genomen om hun weekendavonturen te bespreken. Omdat jij ja zegt tegen de nieuwe taken kunnen zij blijven doen wat ze deden.
Je bent een paar dagen verder en werkt keihard om alles op tijd af te krijgen maar ziet je collega’s lang niet zo hard werken als jij, maar klagen doen ze wel. Wat gaat er mis in deze situatie? Hoe is dit in de toekomst te voorkomen?
Daarvoor moet er binnen het team een verandering plaatsvinden op de volgende gebieden: energiemanagement, verwachtingenmanagement, timemanagement en grenzen stellen. Als jij of wellicht een van je collega’s zich altijd opzadelt met te veel werk, dan ligt die verantwoordelijkheid bij jezelf. Pas als je het team medeverantwoordelijk en onderdeel maakt van wederzijdse verwachtingen, kan er een verschil komen. Je moet je grenzen duidelijk aangeven en anderen bewust maken van hun houding tegenover het team. Ook moet je ze bewust maken van hun energie- en timemanagement, zodat ze krachtiger kunnen werken en het hele team beter gaat presteren. Hierin moet je een proactieve houding hebben.
Bij een volgend project kan iedereen dan een gedeelte van de taken op zich nemen, zodat het voor iedereen haalbaar is zonder dat het ten koste gaat van een van de collega’s.
Stel jezelf in staat om krachtig invloed uit te oefenen op je omgeving; zo help je mensen verder om in hun potentie te komen. Daarom moet je baas zijn over je tijd, verwachtingen, grenzen en energie. Observeer om te ontdekken waar behoefte aan is en kom vanuit een flexibele en proactieve houding.
‘Be intentional to add value to every person you meet everyday.’ – John C. Maxwell
Persoonlijk leiderschap gaat over jou… Hoe kun je echt van waarde zijn, in iedere situatie en uitgaand van wie je bent? Je zelfkennis vergroten; je karakter vormen naar dat van een leider; relativeren; realistisch handelen; gezond controleren zonder door te slaan in wantrouwen; alles met aandacht doen – uitzonderlijke focus.
Waarde toevoegen is de sleutel tot succes. Kom vanuit je eigen kracht en wees van waarde in elke situatie. Houd de controle en doe alles met aandacht en focus.
Laten we naar ‘meer’ waarde toevoegen kijken door problemen op te lossen. Als je gefocust bent op het oplossen van problemen, zul je nog meer van waarde zijn. Om dit te doen moet je denken als een strateeg. Je moet leren hoe je verbanden kunt zien en werken aan je productiviteit. Dan kun je sturen op resultaat en dit als maatstaf zien.
‘Most people spend more time and energy going around problems than in trying to solve them.’ – Henry Ford
Bij verschillende artikelen benoem ik praktijkvoorbeelden, zodat je alles eenvoudiger in perspectief kunt plaatsen.
De persoon die de grootste problemen oplost is het meest van waarde. Wees die persoon! Daarvoor moet je als een strateeg te werk gaan, zo effectief en productief mogelijk.
Als leider heb je een sterk fundament nodig. Een fundament dat ervoor zorgt dat je meer vrijheid krijgt in je tijdsbesteding en financiën. Dit stelt je in staat om snellere groei door te maken. Daarbij zijn excellentie en goed rentmeesterschap de sleutel. Je krijgt het een niet zonder het ander.
We gaan ook dieper in op het belang van goede adviseurs als je optimaal wilt groeien en balans wilt houden. We hebben het ook over ondernemerschap. Je moet bereid zijn om risico te nemen als je wilt blijven groeien.
Een sterk fundament zorgt ervoor dat je meer vrijheid krijgt in je tijdsbesteding en financiën. Dit stelt je in staat om snellere groei door te maken.
Persoonlijk leiderschap gaat nog dieper: We gaan in op het creëren van een cultuur van eer, beïnvloeding ten goede, erkenning geven en een bron van inspiratie zijn.
Vervolgens vind je een artikel over hoe je dat vanuit een coachende rol kunt insteken. Hier komt ook het belang van communicatie om de hoek kijken, en uiteindelijk dat van delegeren: de volgende stap van leiderschap is anderen in hun kracht zetten.
Alles draait om relaties. Wees mensgericht, creëer een cultuur van eer en geef leiding aan anderen op de meest integere manier.