Energiemanagement: creëer de nodige innerlijke kracht
Energiemanagement: Je hebt energie nodig om te functioneren – een bron die iedere keer weer opgeladen moet worden. Net zoals bij een accu geldt: hoe intensiever gebruikt, hoe sneller leeg. Een accu leg je eenvoudig aan de oplader en daarmee is het werk gedaan, maar voor ons geldt dat helaas niet. Er spelen behoorlijk wat factoren mee. Het voordeel is echter dat energie goed te sturen is. Dat is precies wat krachtige leiders doen.
‘Where focus goes, energy flows.’ – Tony Robbins
Energie sturen – mentaal en fysiek
Slaap, rust, voedsel, beweging, sociale interactie, adrenaline, instelling, gedachtes, stress. Allemaal hebben ze invloed op je energie. Mentale en fysieke energie gaan veel samen.
Energiemanagement tip 1: Slaap
Iedereen heeft slaap nodig, de een meer dan de ander. Hierover zijn volgens mij geen harde feiten bekend. Tijdens je slaap verwerk je veel prikkels en ervaringen. Zo reset je als het ware je mentale computer. Je hoeft niet veel te slapen, maar als je een keer richting het knikkebollen gaat, doe dan een powernap van plusminus 20 minuten. Je zult merken dat je daarna weer voldoende energie hebt.
Je lichaam rust uit en herstelt. Je mentale toestand verbetert omdat je alle gedachtes en prikkels verwerkt.
Tip 2: Rust
Rust geeft je lichaam de mogelijkheid om op te laden. Iedereen heeft rustmomenten nodig om het gedane te verwerken. Even bijkomen, om daarna weer door te kunnen.
Energiemanagement tip 3: Voedsel
Ik ga niet in details treden. Er zijn al genoeg mensen die wat te zeggen hebben over voedsel. Eén ding weet ik wel: voedsel heeft enorm veel impact op je energie. Verdiep je erin. Wat is gezond en goed voor je, en wat niet? Welk voedsel zorgt voor energiepieken, welk voor stabiliteit? Om de hoeveel tijd moet je wat eten?
Tip 4: Beweging
Ook beweging speelt een belangrijke rol in je energiehuishouding. Zeker om de balans tussen je mentale en fysieke toestand goed te houden. Beweeg voldoende. Fysieke inspanning maakt stoffen aan in je brein en triggert je adrenaline. Deze stoffen hebben invloed op je energieniveau. Zelf sport ik het liefst in de ochtend, omdat ik dan de rest van de dag meer fysieke energie heb en mentaal meer rust in mijn hoofd ervaar.
Energiemanagement tip 5: Sociale interactie
Sociale interactie kan energie kósten maar zeker ook géven. Zoek hier een goede balans in. Intensieve gesprekken zullen je veelal energie kosten; ontspannen momenten kunnen je opladen. Dit is voor iedereen verschillend.
Meer energie tip 6: Adrenaline
Adrenaline is een neurotransmitter en hormoon, en kickt bijvoorbeeld in bij (de ervaring van) levensbedreigende situaties. Maar adrenaline wordt ook aangemaakt bij honger en fysieke inspanning. Dankzij adrenaline kun je energie opwekken door je lichaam te triggeren. Dit klinkt misschien gek, maar zo kun je gedurende een bepaalde periode energiek zijn. Gebruik je adrenaline verstandig en zorg daarna voor voldoende rust en slaap om de voorraad weer aan te vullen.
Energiemanagement tip 7: Overwinnaarsmentaliteit
Je overwinnaarsmentaliteit geeft je de mogelijkheid om hoog of laag in je energie te zitten: wel of niet toestaan dat je lichaam en hoofd in de rustmodus gaan. Als je een zwakke instelling hebt zal je energie laag zijn, bij een sterke hoog. Kom vanuit een overwinnaarsmentaliteit en je energie zal krachtig zijn!
Energie tip 8: Piekeren en stress
Dit zijn de elementen die je energie kosten. En niet zo’n klein beetje ook. Het malen in je hoofd over besluiten die je moet nemen vreet energie. Stress die voorbij het adrenalinegehalte gaat (langdurig of bij een te erge situatie) verlamt je. Wees je bewust van deze invloeden en tackel ze zo snel mogelijk. Vaak gaan piekeren en stress samen. Meestal verdwijnt je stress door verwachtingenmanagement, besluiten nemen en daadkrachtig actie ondernemen. Je energie zal in dat proces ook direct toenemen.
Krachtige leiders zijn zich bewust van hun energie en managen die op zo’n manier dat het in hun voordeel werkt.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!