,

Coaching: laat anderen het beste uit zichzelf halen

‘Coaching is unlocking people’s potential to maximize their own performance.’ – John Whitmore

Als leider wil je het beste in jezelf en anderen naar boven halen. Door een coachende rol aan te nemen, kun je dat op een positieve manier doen. Dit is effectief omdat je hierdoor een krachtige omgeving creëert, zowel zakelijk als privé.

Een coach functioneert als spiegel en procesbegeleider voor zijn coachee. Zelf vind ik dat een coach echt mee moet gaan in iemands proces. Achterhaal eerst iemands drijfveren. Durf verbinding te maken en voor een stukje mee te gaan in zijn belevingswereld. Je hoeft niet de oplossing te bedenken; die zit in de persoon zelf. Durf de tijd en moeite te nemen om de coachee zelf de oplossing te laten ontdekken. Geef dus niet zomaar ongevraagd advies als hij een stukje van zijn verhaal heeft verteld. Er zit veel meer achter.

Relativeren is belangrijk onderdeel van coaching

Een belangrijke toevoeging is het relativeren. Vaak is het moeilijk voor mensen om hun eigen beleving te relativeren. Het lijkt allemaal enorm als je ergens middenin zit. De omstandigheden zijn soms keihard. Mensen komen in situaties terecht die gevoelsmatig boven hun kunnen zijn. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat we nooit problemen op ons pad krijgen die te groot zijn om te boven te komen. Ik geloof dat we als mens altijd positieve groei doormaken ondanks de omstandigheden. We zijn in staat om te besluiten hoe we met die situaties omgaan. Er is wel een krachtig besluit en van daaruit een sterke instelling voor nodig. Met een slachtoffermentaliteit blijf je erin hangen en zal het geen positieve gevolgen hebben. Help mensen daarom vanuit een coachende rol om de omstandigheden te relativeren. Uiteraard mag je met ze meeleven, maar waak ervoor dat ze in een slachtoffermentaliteit rollen.

Onthoud dat mensen prima in staat zijn om ellende om te buigen in een winsituatie, zeker met de juiste coaching.

Een relatie opbouwen met je coachee is prima. Ik geloof dat het bijdraagt aan de ontwikkeling, maar er is een professionele grens. Benoem daarom regelmatig dat je iemands coach bent en niet zijn vriend. Dat houdt de rollen helder.

Een concreet stappenplan voor krachtige coaching:

  1. Situatie helder krijgen – Hier sta je nu
  2. Coachdoel definiëren – Hier loop je tegenaan
  3. Oplossing definiëren – Dit is de oplossing
  4. Doelen stellen – Hier gaan we naartoe 
  5. Procesbegeleiding – Keer op keer achterhalen waar we nu staan en de stappen herhalen

Als je beseft dat mensen nogal snel in denk- en gedragspatronen schieten, begrijp je de noodzaak van een coach. Of het nu gaat om privé- of zakelijke relaties, mensen hebben altijd baat bij een goede coach. Zorg dat jij die coach bent!

Krachtige leiders coachen mensen in hun zakelijke en privéomgeving om zo het beste uit hen te halen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *