Strategie: wees als de grote denkers
‘Success is 20% skills and 80% strategy.’ – Jim Rohn
Zomaar beginnen, gewoon doen of nu handelen is een redelijk krachtige manier om dingen gedaan te krijgen, maar niet als strategie ontbreekt. Je denkt misschien: wat, het draait toch allemaal om actie? Actie zet absoluut alles in beweging. Maar er is een verschil tussen ‘actie nemen vanuit het actie nemen’ en ‘actie nemen vanuit een strategie hebben’.
Wanneer je zorgvuldig hebt uitgedacht welke strategie je gaat volgen om de gewenste doelen of resultaten te bereiken, kun je veel sneller vooruit doordat je geen onvoorziene, stagnerende omstandigheden op je pad krijgt. Een strategie zorgt voor tempo op lange termijn. Je kunt koers houden ondanks de omstandigheden.
Overzie het geheel
Zelf gebruik ik mijn strategische vermogen om in iedere situatie uit te zoomen. Neem een willekeurig navigatiesysteem als voorbeeld. Als je van A naar B wilt navigeren, kun je direct op start drukken of even uitzoomen en de hele route bekijken. Als je dat laatste doet, zie je direct of er files, wegwerkzaamheden, tolwegen of douaneposten op de geplande route zijn. Door uitzoomen kom je er niet meteen, maar ben je beter voorbereid en kun je op de meest efficiënte manier op locatie B komen. Actie is stap twee: je moet weer inzoomen naar het begin, en de navigatie starten om op weg te gaan.
In de afgelopen jaren heb ik met veel types ondernemers gewerkt. Ondernemers die alleen maar op actie gericht zijn, hebben serieus vaak stress, omdat ze het geheel niet meer kunnen overzien. Het is niet zo dat ze niet hebben bedacht waar ze naartoe willen en hoe ze dat moeten doen. Maar ze worden onderweg continu afgeleid omdat ze niet hebben gekeken waar de bottlenecks zijn.
Bij de eerste de beste file nemen ze de afslag om via kronkelweggetjes binnendoor ergens onbedoeld uit te komen. Uiteindelijk zien ze dat en gaan ze óf de volledig andere kant op óf weer terug naar het punt waar ze afgeslagen waren vanwege de file. Uiteraard pakken ze verderop meestal een oprit naar dezelfde snelweg die ze verlieten, maar ze zijn ondertussen wel veel tijd, energie en geld kwijtgeraakt.
Die ‘file’ kan van alles zijn. Vaak zijn het de onverwachte omstandigheden of de onbewuste afleidingen waardoor je een afslag neemt. Zonde, want zo duurt het langer voordat je bij de bestemming bent die je voor ogen had.
Strategie uitwerken
Je kunt koers houden door een strategie uit te werken, door even uit te zoomen om het geheel voor zover mogelijk te overzien. Zo kun je op de snelweg blijven, ook als er een keer een file is.
Soms moet je even stilstaan om weer door te kunnen
Strategisch denken helpt je om een krachtige leider te zijn. Verwar het niet met ‘beren op de weg zien’. Nee, een goede strateeg kijkt niet vanuit angst, maar vanuit mogelijke risico’s, zodat die van tevoren in te dekken zijn. Als je alle kanten van een zaak overweegt, kun je besluiten nemen in de wetenschap dat het te realiseren is. Uiteraard zijn er omstandigheden waar je geen rekening mee kunt houden. Vaak is dat een dingetje waardoor mensen besluiten om niet in beweging te komen. Dat is jammer, want dan handel je weer vanuit angst.
Aan mijn coachees vraag ik altijd wat het gewenste doel voor hun leven zal betekenen, en wat het ergste is wat er kan gebeuren. Die vraag stel ik niet om ze bang te maken, maar om ze beide kanten van de medaille zorgvuldig te laten bekijken: afwegen of het te behalen doel het te nemen risico waard is. Als ze dat zorgvuldig hebben gedaan, ondernemen we actie.
Ondoordachte actie is als een aardbeving
In mijn samenwerking met een ondernemer, een creatieve doener, heb ik ooit de metafoor van een aardbeving geïntroduceerd. Ik legde hem uit dat elke actie die hij ondernam werkte als een aardbeving. Zijn doen had een enorme impact op de levens van anderen en creëerde regelmatig chaos in het bedrijf, in het team en in zijn hoofd.
Ik geloof dat we allemaal impact kunnen of willen hebben en dat dus moeten doen. Maar het vergt ook meer van de manier van leidinggeven. Als je teamleden aanstuurt, moet je ervoor zorgen dat ze mee kunnen komen in het proces en begrijpen waar ze naartoe werken.
Een aardbeving zorgt naast impact voor veel chaos met kans op naschokken. Als er in een gebied vaak genoeg aardbevingen voorkomen, stop je na een aantal keren met de wederopbouw van je huis. Want wat heeft het voor zin als je huis volgende week weer kan instorten?
Een advies voor alle creatieve ondernemers, zeker als ze een team aansturen: stop met het creëren van aardbevingen. Denk na over de gevolgen die door jouw plotselinge acties ontstaan.
Door dit advies ga je niet minder actie ondernemen, maar samen met je team beter uitgedachte plannen uitwerken. Je team onderneemt die acties. Het moet niet zo zijn dat jij vooruit sprint en je team achter je aan strompelt om het rampgebied te herbouwen.
Het is geweldig als je snel denkt, snel verbanden legt en direct enthousiast wordt. Maar stop met direct sprinten. Durf strategisch naar je creatieve ideeën en je enthousiasme te kijken. Is het een goed idee dat bijdraagt aan het bereiken van je bestemming of is het een ‘file’ die ervoor zorgt dat je van je koers afraakt met alle gevolgen van dien?
Krachtige leiders besluiten welke strategie nodig is om tot het gewenste doel te komen en raken niet van koers af terwijl de acties worden ondernomen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!